Користь кави: факти та дослідження

Історія кави починається в стародавній Ефіопії, де, за легендою, пастух Кальді помітив, як його кози ставали більш енергійними після вживання ягід з певного дерева. Відтоді кава поширилася по всьому світу, набуваючи популярності в різних культурах і стаючи одним з найпопулярніших напоїв сучасності.
Кава – це не просто популярний напій, що дарує енергію та бадьорість. Вона також має багато корисних властивостей для здоров’я. Розглянемо основні переваги вживання кави, підтверджені науковими дослідженнями.
В чому користь кави для організму?
В каві присутня низка корисних речовин, включаючи сам кофеїн, а також кавова кислота, гідроксикоричні кислоти, зокрема кафестол. Саме завдяки такому складу, вживання напою приносить користь організму. В чому користь кави?
- Покращення фізичної активності. Кофеїн, основний активний інгредієнт кави, підвищує рівень адреналіну в крові, що покращує фізичну продуктивність. Це може бути особливо корисним перед тренуванням або фізичними вправами.
- Поліпшення когнітивних функцій. Кофеїн стимулює центральну нервову систему, що покращує настрій, реакцію, пам’ять та загальну когнітивну функцію. Окрім того, дослідження які доводять зниження ризику розвитку хвороби Альцгеймера та Паркінсона, завдяки вживанню кави.
- Захист печінки. Регулярне вживання кави знижує ризик розвитку цирозу печінки, зокрема у людей, які споживають алкоголь. Також кава може зменшити ризик виникнення раку печінки.
- Зниження ризику діабету 2 типу. Вчені доводять, що постійне вживання кави може зменшити ризик розвитку діабету 2 типу на 23-50%. Це пояснюється позитивним впливом кави на чутливість до інсуліну та метаболізм глюкози .
- Антиоксиданти. Кава містить велику кількість антиоксидантів, які захищають організм від шкідливої дії вільних радикалів. А у багатьох людей цей напій є основним джерелом антиоксидантів у раціоні .
- Зниження ризику деяких видів раку. Вживання кави може зменшити можливість розвитку деяких видів раку, таких як рак прямої кишки та рак печінки. Це пояснюється антиоксидантними властивостями кави та її здатністю зменшувати запальні процеси в організмі .
- Захист серцево-судинної системи. Деякі дослідження вказують на те, що вживання кави в невеликих дозах може знижувати ризик серцевих захворювань та інсульту. Проте важливо не перевищувати рекомендовану кількість, оскільки надмірне споживання кави може мати зворотний ефект .
Цікаво, що кава без кофеїну має такі ж самі корисні властивості, як і з кофеїном. А скільки кави можна в день? Фахівці не рекомендують перевищувати дозу в 400 міліграмів кофеїну на день. У середньому ж у порції еспресо міститься 65 міліграмів. Тому навіть, якщо ви вживаєте більше ніж 1 чашку цього ароматного напою, можете не хвилюватися. Головне, не забувайте при цьому пити достатню кількість води та не вживайте каву за 4- годин до сну.
- Відомі виробники кави: кого обрати, щоб не помилитися?Кава – це не просто напій, а справжня культура, яка об'єднує мільйони людей по всьому світу. Якість кави залежить не лише від способу приготування, а й від виробника, який обробляє та обсмажує зерна. У цій статті ми розглянемо відомі бренди кави – Lavazza, illy, Gemini, Eilles Caffe та Movenpick, щоб допомогти вам зробити правильний вибір.Повна версія статті
- Кому варто замінити звичайну каву на декаф?Кава є улюбленим напоєм багатьох людей, проте не всі можуть без наслідків насолоджуватися звичайною кавою через вміст кофеїну. Для таких випадків існує декаф кава, яка дозволяє отримати звичний смак без надмірного стимулюючого ефекту. Раніше про неї мало хто чув, але сьогодні, вона є практично у будь-якій кав’ярні. У яких ситуаціях варто розглянути перехід на декаф? Давайте розберемося.Повна версія статті